Η υπέρταση είναι μια κατάσταση υγείας που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες. Αν και μπορεί να μην προκαλεί αρχικά συμπτώματα, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή νεφρική ανεπάρκεια.
Από διάφορες μελέτες υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το ποσοστό των ενηλίκων ατόμων που πάσχουν από υπέρταση κυμαίνεται μεταξύ 25-30% με κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης να ξεπερνούν το 40%.
Επιπολασμός στην Ελλάδα
Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα ο επιπολασμός της υπέρτασης φαίνεται να είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μέσος όρος της συστολικής αρτηριακής πίεσης παρουσιάζει αρκετά χαμηλότερες τιμές.
Συμπτώματα
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η υπέρταση είναι νόσος ασυμπτωματική. Οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται μετά από μία τυχαία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ή μετά από την εκδήλωση επιπλοκών της υπέρτασης. Τα συμπτώματα της υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, πόνο στο θώρακα και θάμβος όρασης. Πρέπει να τονιστεί ότι η απουσία συμπτωμάτων δε διασφαλίζει την απουσία ή την καλή ρύθμιση της υπέρτασης, αντίθετα είναι αναγκαίος ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Η απουσία συμπτωμάτων, συμβάλλει στην υποδιάγνωση και υποθεραπεία της υπέρτασης. Περίπου το 30% των ενηλίκων υπερτασικών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση, ενώ από τους διαγνωσμένους υπερτασικούς μόνο το 50% λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι μισοί από αυτούς διακόπτουν μόνοι τους τη θεραπεία και, τελικά, μόνο το 27% όσων παίρνουν θεραπεία επιτυγχάνει σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Διαχείριση της Υπέρτασης
Η καλή ενημέρωση και η πρόληψη είναι κρίσιμες στη διαχείριση της υπέρτασης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η υγιεινή διατροφή, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Συμβουλές
- Παρακολουθείτε τα επίπεδα της πίεσης του αίματός σας τακτικά.
- Συνεργαστείτε με τον ιατρό σας για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υπέρταση.
- Προσέχετε την υγεία σας με πρόληψη και φροντίδα.
Στο ιατρείο
Στο ιατρείο οι υπερτασικοί ασθενείς παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες.